Escape Rooms, real-life room escape, exit games, escape games of zelfs ontsnappingskamers. Dit zijn diverse termen die aangehaald worden om een nieuw fenomeen aan te duiden. Een attractie waar mensen zich tegen betaling laten opsluiten en binnen 60 minuten proberen te ontsnappen aan de hand van fysieke puzzels, hints, raadsels en andere uitdagingen.

Geschiedenis

Parkeerplaats Biljartfabriek

Escape Rooms zijn ontstaan vanuit het idee om point-and-click games te vertalen naar de werkelijkheid. In slechts enkele jaren tijd zijn ze overal ter wereld als paddestoelen uit de grond geschoten. Escape rooms vinden hun oorsprong in Amerika (2006) en Japan (2008) en zijn naar ons land komen overwaaien vanuit Hongarije (2011). In Nederland is in 2013 de eerste escape room gestart, in Bunschoten. In 2014 en 2015 zijn ze enorm populair geworden onder andere door tv-programma's als "DWDD" en "Boer Zoekt Vrouw". De eerste Zwolse escape room is van "The Great Escape". De populariteit van escape rooms is mede te verklaren doordat ondernemers met een lage investering veel omzet kunnen draaien, wat helaas ten koste gaat van de kwaliteit en de beleving.

Zwolse Escape Rooms

Biljartfabriek Ingang Escaperoom Rood

Begin 2015 ontdekten wij het fenomeen "escape room" en hebben dit in ons toenmalige bedrijfsplan opgenomen, waarbij we samen zouden gaan werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij waren erg enthousiast over het idee van escape rooms, met name het bouwen en uitdenken van unieke ideeën. Wij hadden bovendien het idee dat we, door onze vaardigheden, netwerken en bereidwilligheid om veel geld en energie te investeren, iets unieks konden bieden op deze markt. Al gauw besloten we om ons bedrijfsplan te herschrijven en te richten op het exploiteren van één van de beste escape rooms van Nederland. Sinds maart 2016 is onze eerste escape room open voor publiek. De tweede escaperoom is een duikboot geworden in de stijl van Jules Verne, deze is in november 2016 open gegaan.

Voor wie?

Van een uitje met familie, vrienden, vriendinnenweekend, vrijgezellenfeest tot een blind date bieden onze escape rooms passend entertainment. Voor mensen die van avontuur of puzzelen houden, van jong tot oud.

Toegankelijkheid

Het Emporium is onze meest toegankelijke kamer. Er zijn op het einde van het Emporium enkele fysieke hindernissen, deze zijn gedaan door hoogzwangere vrouwen (36+ weken) en mensen die moeilijk ter been waren. Het Emporium #13 kan met behulp van begeleiding voor 90% gedaan worden door mensen die niet kunnen klimmen. De achterblijvers kunnen door de ontsnapten door de ingang eruit gehaald worden.

Bedrijven

Voor bedrijven zijn escape rooms ideaal geschikt als een teambuildingsactiviteit. Hiervoor zijn in overleg diverse arrangementen mogelijk, waaronder workshops, coaching en catering. Uiteraard kan het ook prima als een personeelsuitje gedaan worden. Er worden zelfs escape rooms gebruikt voor sollicitatie-activiteiten. Kijk hier voor onze pagina over coaching.

Steampunk

Ballonnenpuzzel

Onze escape rooms zijn geïnspireerd door steampunk, een fantasie-genre dat zich afspeelt in een era welke doet denken aan Victoriaans Engeland, maar waar de ontwikkeling in stoomtechnologie de boventoon voert. Verwacht veel koperen buizen, tandwielen, klokken in combinatie met een authentieke Victoriaanse uitstraling. We hebben hiervoor gekozen omdat we de stijl erg kunnen waarderen en we het belangrijk vinden om mensen het gevoel te geven dat ze zich even in een andere wereld kunnen wanen. Bovendien past het thema erg goed bij escape room puzzels.

Biljartfabriek

Wij bevinden ons in de Biljartfabriek in Zwolle. Dit gebouw heeft een rijke geschiedenis in Zwolle. Vroeger heeft hier Princesse Biljarts gezeten, een beroemde naam binnen de biljartwereld. Een deel van het gebouw is sindsdien gerenoveerd en is nu ingericht als een modern kantoorverzamelgebouw. Wij hebben een groot deel van de oude opslagruimte kunnen huren, waar we een steampunk wereld hebben nagebootst.